INSEL – HOMBROICH MUSEUM               5+6ABK (opdracht 2b)

 

Aan de studiereis van 22 september 2006 naar het Museum Insel-Hombroich te NEUSS (bij Dusseldorf Duitsland) worden opdrachten verbonden. De kunstwerken en bouwwerken (die eigenlijk ook kunstwerken zijn) zijn gebaseerd op eenvoudige geometrische volumes.

In elk element is een bepaald systeem van analyse of methodiek terug te vinden.

Naast het museum is er ook de LANGEN FOUNDATION, een nieuw museum dat ontworpen werd door TADAO ANDO (*) bestaande uit een glazen doos drijvend op het water, en, waarvan de meeste museumruimten zich ondergronds bevinden. Het museum bevindt zich op het  “rakettenstation” een oude NAVO-basis. Er worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden van hedendaagse kunstenaars.

 

* Tadao Ando zie ook opdrachten schooljaar 2002-2003 en 2005-2006 Sumiyohi en schoolreis France 2005 – Vitra Design

Bepaalde museumgebouwen zijn  een kunstwerk op zich, zij zijn dus leeg, zoals de toren hiernaast. Ook dit gebouw is een vormgevingsstudie met vertrek de kubus.

 

De collectie is zeer verscheiden, gaat van oude kunst tot hedendaags, meubelkunst, bouwkunst, kleding,….

 

 

 

 

 

   

 

Elke leerling zal ter plaatse minstens 5 uitgewerkte schetsen maken van kunstwerken of gebouwen gebaseerd op eenvoudige geometrische vormen. Hij zal deze bestuderen en ontleden.

Het tweede deel van de opdracht (die dan op school dient uitgewerkt) zal bestaan van te vertrekken van een geometrische vorm en deze dan te verwerken volgens een bepaald systeem, ritme,… zoals voor beelden in Insel-Hombroich. Belangrijk is, de basisvorm als vertrek, het zoekproces naar de vormgeving (onderzoek en schetsen in logboek), om dan te komen tot het resultaat van de vormgevingsoefening.

 

 

 

Elke leerling zal aan het einde van de studiedag (bij het terug op de bus stappen) 1 schets afgeven aan de begeleidende leerkrachten. Uit deze verzameling zal de beste schets gekozen worden. Deze wordt op deze website geplaatst, en, er is ook een kleine attentie voorzien