5 ABK – opdracht 2de trimester                        opdracht 4

 

 

Dorpskerk van Brissago-Porta (Italië) van architect Raffaelle Cavadini, bouwjaar 1997.

Voor de sfeer in de kleine kerk citeert Raffaele Cavadlini een zin van Tadao Ando: “De geest vernieuwt zich in de halfschaduw.” De ruimte die door drie hoogliggende openingen spaarzaam verlicht wordt, nodigt uit tot meditatie. Om de liturgische handelingen met de gemeente zo veel mogelijk ruimte te bieden, zijn eenvoudige banken tegen de betonnen wand geplaatst

 

Terwijl de kerkruimte met een hoogte en lengte van  8 meter introvert is, is het portiek, een krachtige overgang naar de omgeving, vormgegeven als een open podium. Aan de oostzijde biedt het een uitzicht op het Lago Maggiore.

De kleine katholieke kerk staat op de plaats van de ruïnes van een middeleeuws, maar historisch niet waardevol gebouw. Zij staat sinds 1997 in  Porta, een hoog boven het Lago Maggiore gelegen gehucht van Brissago op een exact vierkant grondplan.

 

Eén helft van het vierkant bestaat uit de gesloten kerkruimte, de andere is het overdekte portiek - samen vormen ze een kubus die door het robuuste betonnen skelet wordt gekenmerkt. Binnen bestaan de wanden uit ruw beton dat de structuur van de houten bekisting toont. .

 

Aan de buitenzijde zijn de wanden bekleed met vlakke granieten stenen, die voor een geraffineerde geleding zorgen. Door zijn positie aan een scherpe bocht in de stijgende dorpsstraat is de strenge kubus een blikvanger.

 

In eerste instantie verweerde de kerkgemeenschap zich tegen de moderne vormentaal. Maar intussen is ook hier een “nieuwe mentaliteit” voor architectuur te voelen - bij dorpsfeesten wordt zelfs op het platform, in de portiek gedanst.

 

TIP: zoek meer info op internet. http://raffaelecavadini.ch/it/opere-realizzate/oratorio-di-porta-brissago/1

Van dit gebouw wordt minimaal het volgende verwacht:

 

1.plannen van elk niveau op schaal 1/50

2.minstens 2 doorsneden op schaal 1/50

3.geveltekeningen van elke gevel op schaal 1/50

4,4 geveltekening schaal 1/50

5.een gedetailleerd opengewerkt schaalmodel op schaal 1/50

 

 

TIMING

 

Week 2: krijgen van de opdracht

Week 4: alles af in potlood

Week 5: beginnen in inkt + maquette

Week 7: alles afgeven op 13 februari 2015