INLEIDENDE OEFENING                           5 ABK (opdracht 01)

ZIGZAGSTOEL – Gerrit RIETVELD

 

 

 

 

 

De  Zigzagstoel  is een in  1932  door  Gerrit Rietveld ontworpen stoel. De stoel werd ontworpen voor het  Rietveld-Schröderhuis  in Utrecht  en past in de   Nederlandse  kunststroming  De Stijl. Het is een opmerkelijk architectonisch concept, evenals vele andere stoelontwerpen van Rietveld.

De Zigzagstoel heeft een hoge zitting zonder armleuningen en is opgebouwd uit aan elkaar gelijmde massief houten plateniepenhout van 18 millimeter dikte. De houtverbindingen zijn bij al Rietvelds meubelen bijzonder. Bij de Zigzagstoel is de verbinding van rug met zitting gemaakt met zwaluwstaartverbindingen. De verbinding van de zitting met de poot en die van de poot met de vloerplaat is gemaakt van in verstek gezaagd hout en verstevigd door elk acht bouten en een hoeklat. De stoel heeft een zithoogte van 460 millimeter.

Voordat deze constructie werd gekozen heeft Rietveld diverse andere constructies onderzocht. Eerst maakte hij een stalen frame met een zitting van fiberglas. Vervolgens werden tussen twee stalen frames houten latten geschroefd. De uiteindelijk verkozen houten hoekconstructies zijn in diverse varianten uitgevoerd. Rietveld ontwierp diverse modellen met het zigzagmotief als uitgangspunt, onder andere een kinderstoel, een fauteuil, een stoel met armleuningen.

Rietveld liet de Zigzagstoel in serie van telkens twintig maken. De stoel is in productie vanaf 1934 en wordt in de eenentwintigste eeuw nog altijd vervaardigd door Cassina, bekend om zijn productie van oude en nieuwe designmeubelen. Cassina heeft de rechten van veel van Rietvelds beroemdste ontwerpen.

Uit Wikipedia

Gegevens

Afmetingen:

hoogte 74,8 cm

breedte 37,4 cm

diepte 41 cm

Bestudeer de vorm nauwkeurig, alle vlakken zijn gelijkbenige trapeziums, kijk goed naar de hoekverbindingen.

 

Opdracht:

Teken bovenaanzicht, zijaanzicht en isometrie.

Maak een zeer afwerkte maquette.

 

timing

Alles inleveren laatste les september 2012.