GEINTEGREERDE PROEF (GP)

Schooljaar 2006-2007

 

Atelier: WETENSCHAP & TECHNIEK

Thema: HOUT

 

Naar gewoonte wordt ook voor deze geļntegreerde proef een materiaal als thema genomen. Schooljaar 2004-2006 thema: beton

Schooljaar 2005-2006: thema: staal

Schooljaar 2006-2007: thema: hout

 

Er wordt de mogelijkheid geboden een keuze te maken uit twee woning in houtbouw van Architect Frank Verplanken. Deze architect heeft een zeer mooie en uitgebreide website, www.frankverplanken.be. Je kan er een bondige beschrijving en foto’s vinden van de projecten. De informatie hier werd ook overgenomen van deze website. De eerste woning is de eigen woning van de architect, de tweede een bijzondere woning door haar integratie in de omgeving.

 

Het is NIET de bedoeling te zoeken naar de originele plannen, maar te vertrekken van de schematische plannen op de website, en, door studie en onderzoek, zelf het ontwerp op een verantwoorde wijze uit te werken. Het doel is niet op het einde te komen tot perfecte plannen, maar een studieproces dat leidt tot een uiteindelijk plan dat je volledig beheerst en kan toelichten.

 

Naast deze hoofdopdracht worden ook kleine informatie- en onderzoeksopdrachten verwacht.

 

Zo zal elke leerling ook een inlandse houtsoort bespreken, toepassingsmogelijkheiden en verwerkingswijzen. Veel informatie kan bekomen worden bij het houtvoorlichtingscentrum en op hun website www.houtinfobois.be.

Klik hier voor opdracht houtsoorten

 

Verder dient het levend materiaal hout onderzocht, dit kan best via de leraar biologie dhr HAINE Paul, misschien kan een bezoek aan een houtverwerkend bedrijf georganiseerd worden, waar ook de verschillende wijzen van hout verzagen en verbinden kunnen getoond worden.

Klik hier voor levend materiaal hout

 

Daarnaast worden ook de verschillende houtbouwsystemen onderzocht. Uit deze studie dient dan een bouwsysteem gekozen om je gekozen project uit te werken.

Klik hier voor houtbouwsystemen

 

Hieronder kan je de twee voorgestelde woningen bekijken, door op de respectievelijke afbeeldingen te klikken

 

eigen woning

woning te Chaumont-Gistoux