De woning met dokterspraktijk gebouwd door architect Stéphane Beel voor de familie Leuridan te 2510 Mortsel maakt het tweede deel uit van de geintegreerde proef.

Globaal kan gesteld worden dat hetvolgende verwacht wordt:

1.      studie van het programma

2.      plannen voor dossier bouwaanvraag (plannen, doorsneden, gevels op 1/50)

3.      detaildoorsneden met technische oplossingen op 1/20

4.      makette op 1/50

5.      geschiedkundige situering van de woning, zoeken naar historische invloeden op de architect, alles neer te schrijven en te voorzien van de nodige illustraties in een A4-bundeltje (min 10 blz)

voorgevel                       achtergevel

Begeleidende tekst bij het ontwerp

Architect Stéphane Beel: een smal perceel in een banale straat.

Architect Stéphane Beel beschrijft zijn bekroond werk: “Het zware programma, voor een klein perceel, werd over het volledig toelaatbare volume gepland zodat ook de uitgesneden buitenruimten volledig deel uitmaken van het totale volume.

Hierdoor evolueert het gebouw tussen de vlakken van voor- en achtergevel. De uitsnijding van de ontsloten buitenruimte belicht de verkregen deelvolumes.

Een semi-private binnenstraat verleent via een binnengevel toegang tot de respectieve functies. In deze inkom worden zicht, perspectief en een geringe breedte samengebracht.

De gebogen wand maakt het mogelijk een minimum aan oppervlakte en een maximum aan compactheid te combineren met een luchtige structuur.

In de wachtruimte wordt een ingesloten karakter vermeden door het maken van een impluvium met vijver.

De eerste verdieping krijgt een zicht over een naburig park door de uitsnijding in de achterbouw. Hierdoor wordt het kleine bouwterrein visueel vergroot. De balustrade vergroot het perspectief voor dit uitzicht.

semi-private binnenstraat                                    uitsnijding

In het voorgebouw worden alle dienstfuncties en de trap als een meubel in een hoek samengebracht om een maximum aan vrije oppervlakte te bekomen.

De tweede verdieping krijgt een strakke opsplitsing in kamers, circulatie, dienstruimten en buitenruimte. De ouderslaapkamer is een penthouse op de derde verdieping.

De geperforeerde wand verankert de woning op het terrein en werkt als oriëntatiepunt over de verschillende verdiepingen.

Deze constructie regenereert de Belgische architectuur van voorbouwen en achterbouwsels. Ze Iaat een ruime belichting toe. Ze legt andere relaties tussen de vertrekken en het waarnemen van de eigen woonst vanuit het interieur wordt mogelijk.

plan van elk niveau

De jury gaf volgende beoordeling aan deze verwezenlijking:

" Voor deze rijwoning werd de bouwdiepte optimaal ingevuld waardoor een lichtbron halverwege de bouwdiepte noodzakelijk was.

Het plan getuigt van een meesterlijke architecturale beheersing en kennis van onze eigen architectuurgeschiedenis.

De ontwerper bewijst met dit project dat hij in staat is op een persoonlijke en merkwaardige wijze gekende architectuurproblemen op een juiste wijze te interpreteren.

Rond de meesterlijk vormgegeven lichtput werd per niveau vanuit het programma een zuivere en rationele ruimteverdeling ontwikkeld waardoor zowel verticaal als horizontaal, sterk verschillende ruimtebelevenissen ontstaan.

De discrete integratie in het straatbeeld en de materiaal- en kleurbeheersing zijn van een uitzonderlijke kwaliteit.

Ruimtekwaliteiten en beheersing van daglicht zijn in dit project sfeerbepalend.

Een zeer positief geheel!!”